Bastide De Goulles

Bastide De Goulles

Les Belges à Goulles.

Op deze blog kan je de belevenissen van Michou en Herman volgen welke in september 2007 het leven in België achter zich lieten en zich als God in Frankrijk gevestigd hebben.

Beste wensen

VerhalenPosted by Herman Wed, December 20, 2017 14:14:07


  • Comments(0)//blog.bastidedegoulles.be/#post142

Waardamse tripel

VerhalenPosted by Herman Mon, September 18, 2017 13:47:40
Twee jaar geleden hadden we Jean Paul en Veronique te gast, toen al kon JP met passie vertellen over de experimenten van bier brouwen samen met zijn vriend Jan, die later ook enkele dagen te gast was op de Bastide. Alles gebeurde toen nog in de garage. De bedoeling van JP en Jan was een tripel te brouwen van hoge kwaliteit, gegist op de fles. Toen had JP al een paar flesjes van hun tripel meegebracht, en inderdaad het resultaat mocht er wezen en zeker na de tweede. Tijdens hun bezoek kregen de brouwers te horen dat hun bier was verkozen tijdens een blind-proeverij tot beste bier, boven de west vleteren zelfs. Een stimulans dat hun succesverhaal de hoogte instuurde. Dit jaar was JP en Veronique terug te gast en konden met fierheid 5 andere bieren van Brouwerij STOKHOVE laten proeven. Samen met onze andere gasten konden we onder deskundige leiding van JP proeven van de Pale-ale,Blond,Framboos, wit en hun Dobbel, zelfs Laurence die een hekel heeft aan bier moest haar mening bijschaven. Er wordt momenteel een grote en echte brouwerij gebouwd want de bestellingen lopen binnen en de garage is al lang te klein geworden en daar mogen Jan en JP echt trots op zijn. "the sky is the limit". Bedankt voor de biertjes die je hebt achtergelaten en de weersteen, maar dat is een ander verhaal.
Geproefd en goedgekeurd .
Jp is niet enkel Brouwer maar ook filosoof in de weerkunde.
Steen beweegt niet = windstil.
Steen beweegt = wind.
Steen beweegt snel = storm.
Steen is warm = zon schijnt
Steen is nat = het regent.
Steen is koud = het vriest.
Steen bovenaan wit = sneeuw.
Steen onzichtbaar = Mist.
Steen onderwater = stormvloed.
Steen gevallen = aardbeving.
Steen weg = Orkaan of gejat.

Zoals blijkt, Waardamse tripel verruimt de geest.


  • Comments(1)//blog.bastidedegoulles.be/#post141

zomer 2017

VerhalenPosted by Herman Wed, September 06, 2017 16:22:48
De deelname aan "met4 in bed" vorig jaar , heeft ook dit jaar vele vlamingen naar Goulles gelokt. we hadden de impact van de uitzendingen wel een beetje onderschat, maar de ontdekking van de Corréze (Frankrijk profond) was voor onze gasten toch een aangename verassing. Er is op de Bastide dan ook heel wat gegeten en gedronken, gelachen en gezongen, waar wij hiermee onze bezoekers willen bedanken voor de gezellige uren en de 1001 verhalen. Het verlangen naar eenvoud en kalmte in deze toch wel turbulente wereld was het grootste compliment dat onze gasten ons konden geven.
Ook de boottocht met de Gabare was een succes.


  • Comments(1)//blog.bastidedegoulles.be/#post140

Fête de la fraise

VerhalenPosted by Herman Thu, May 18, 2017 15:06:28
Zoals elk jaar worden in Beaulieu-sur-dordogne de aardbeifeesten georganiseerd, dit om de mariegette (de locale soort) te promoten. Duizenden mensen komen het week-end in mei afgezakt naar het stadje. Een evenement met muziek, spectakel, kraampjes met al het lekkers dat de streek te bieden heeft, maar vooral de aardbei. In de voorbije jaren was de grootse ronde aardbeitaart ter wereld de blikvanger van heel het gebeuren, deze palmares was al binnen, klaar om een nieuwe uitdaging. Dit jaar zouden de plaatselijke bakkers zich wagen aan de langste fraisier ter wereld, en het is hun gelukt. Met een taart van 62 meter was het record verbroken en staat Beaulieu op de wereldkaart. Hoe een klein stadje groot kan zijn. Zondag in de namiddag word de fraisier aangesneden en verkocht aan de bezoekers, de opbrengst gaat naar het goede doel. Zich ziek eten om andere mensen te helpen is toch een opoffering, zo denken de Fransen er over. Voor onze gasten was het een geslaagde uitstap maar toch enkele dagen geen aardbeien meer.
Hoe krijg je zo een taart op de Foto?

  • Comments(0)//blog.bastidedegoulles.be/#post139

Paasverlof

VerhalenPosted by Herman Mon, April 17, 2017 11:07:47
De lentezon was van de partij tijdens de paasvakantie en de energie van de natuur deed zijn werk en kleurde de bomen en weiden frisgroen, bezaait met paardenbloemen en bloesem. Een mooie dag om op de uitnodiging van onze nieuwe brusselse buren in te gaan en een bezoekje te brengen aan hun droom in werking. Brussel werd hun te druk en besloten een leegstaand erf met grond te kopen, hier in Goulles. Het plan van de jongens is om alpaca's te kweken en met de kostbare wol brood op de plank te krijgen, de belangstelling van Goullenaars was groot om eens wat anders dan limousinkoeien op de weide te zien en met een" natje en droogje" was het ijs vlug gebroken en maken de jongens deel van de commune. Veel succes.
We verwachten veel appeltjes dit jaar.
Zijn ze niet schattig, onze nieuwe buren?
Ook onze gasten waren welkom, vooral Mich en Maaike waren als echte dierenvrienden super benieuwd en tevens een leuke afwisseling na het paardrijden. André en Mich zijn al veel meer dan geregelde gasten bij ons en als we dan nog mogen klinken op de verjaardag van Mich, hier op de Bastide is dat voor ons meer dan een voorrecht .


  • Comments(1)//blog.bastidedegoulles.be/#post138

Le lioran

VerhalenPosted by Herman Sun, March 05, 2017 11:19:39
Tijdens het Krokusverlof hadden we bekent volk als gast. De fam Van den Broeck besloot om tijdens deze vakantie te gaan skiën naar Le lioran. Na een smakelijk ontbijt, de auto in en een uurtje later staat iedereen paraat op de latten. Dit skioord heeft alles om ten volle van de winterpret te genieten, groot en klein kunnen er aan hun trekken komen en voor de niet skïërs is er gelegenheid over om wandelingen te maken in de sneeuw om daarna te genieten van een glas vin-chaud en een bord tartiflette . Na een dag van koude handjes en rode neuzen genoten we samen van de apero aan het haardvuur in onze schuur en na een flinke maattijd voldaan onder de wol. Ook tijdens de zomermaanden is Le lioran een aanrader en een daguitstap waard. Mooie vakantie en zonder gebroken armen en benen.
De warme wijn mag niet ontbreken.

  • Comments(0)//blog.bastidedegoulles.be/#post137

Beste Wensen 2017

VerhalenPosted by Herman Sun, January 29, 2017 11:45:22
Aan alle lieve mensen die we mochten ontvangen vorig jaar en onze toekomstige gasten, een bijzonder fijn 2017 gewenst. Ook het afgelopen jaar mochten we weer terugblikken op vele mooie momenten en ontelbare leuke anekdotes die we enkel konden beleven, dankzij onze gasten, waarvoor dank. Ondertussen laten we de winter mooi zijn gang gaan en zijn we zoals de boeren hier een beetje op non-actief en beseffen we wat de kwaliteit van rust is in deze, toch wel rommelige wereld. De eerste maanden van het jaar valt er in de natuur niet veel te beleven, behalve dan voor de speurneuzen van de Perigord. Op de marktjes van Brive en Martel worden truffels geveild , alhoewel de echte truffelzoekers hun vaste afnemers hebben door restaurateurs ver buiten de streek, kun je toch nog een portie kopen , als je de nodige euro's neertelt uiteraard. Het is een belevenis om de verkoop van truffels mee te maken. Met kleine weegschaaltjes worden de knollen gewogen en verhandelt , al was het goud, maar het leukste is de fierheid en de voldoening die op de gezichten van deze truffelzoekers staat te lezen. Al moet ik zeggen dat er op de markt meer aan de truffels wordt geroken dan verkocht.
Toch een beetje afstand houden als er veel volk is.
Eerste prijs.

  • Comments(2)//blog.bastidedegoulles.be/#post136

Fète de la soupe.

VerhalenPosted by Herman Mon, October 17, 2016 10:56:43
Het feit dat elke fransman hier in de Corréze wel een moestuintje heeft en op het einde van de zomer de voorraadkamer te klein wordt, hebben de mensen van Argentat besloten om er jaarlijks een feestje van te maken en tevens een wedstrijd, "wie maakt de beste soep". Elke deelnemer krijgt een standje, welke hij mag versieren in het thema van de soep die hij voorstelt. Ook nu op 8 oktober geurde gans Argentat naar de soepgeuren die de 50 deelnemers op het vuur hadden staan, het publiek mocht proeven en keuren. Om origineel te blijven hadden sommige deelnemers hun soep op smaak gebracht met een kruidenpalet uit gans de wereld om het publiek te overtuigen dat hun soep de overwinning waardig was. Toch heerste er een sfeertje van, 'deelnemen is belangrijker dan winnen' . Leuk feestje en Franser kan het niet.
En de winnaar is ???????????


Nu we het toch hebben over zelf geteelde groeten.......Sommige tuinliefhebbers doen zo hun best dat de groenten zo dankbaar zijn dat ze blijven groeien tot reuze exemplaren. Ik krijg dan ook regelmatig zo een gigant in de pollen gestopt, met in het achterhoofd dat een kok dat wel aankan....Toch bedankt.
Kindjes komen uit de kool, hebben ze me vroeger wijsgemaakt......HET KAN.

  • Comments(0)//blog.bastidedegoulles.be/#post135

Spectakel in Goulles

VerhalenPosted by Herman Mon, July 25, 2016 12:28:02
Het is nu stilaan een traditie geworden dat de mensen uit ons dorp het o zo mooie verhaal herdenken van " Les tours de Carbonnières". Uit de tijd dat Lepra en pest door de omgeving waalde . De mooie en jonge Catharina kon met kruiden en zalfjes veel mensen genezen, Seigneur Bertrand des carbonnières werd smoorverliefd op Catharina en al vlug hadden jaloerse vrouwen het gemunt op onze weldoenster. Catharina moest vluchten en Bertrand sloot zich op vol verdriet in de torens van de Carbonnières, later verdween onze Seigneur spoorloos. Sindsdien dwalen de geesten van beide verliefden rond de bossen van de torens. Leefde ze lang en gelukkig? niemand weet het .
Toch een mooi verhaal om jaarlijks te herdenken dachten de Goullenaars, het leuke is dat éénieder in het dorp zijn best doet om er een mooi feest van te maken.
De kindjes zijn er klaar voor.
Onze paardjes en de gemalin van La Bastide kregen een Hoofdrol.

  • Comments(1)//blog.bastidedegoulles.be/#post134

Kleine wereld

VerhalenPosted by Herman Wed, July 20, 2016 15:24:03
Dan moet je in het gat van pluto leven ergens diep in Frankrijk. Twee zware toyota's komen het erf opgereden met een paar al even zware moto's er achteraan. Na het verdiende aankomstdrankje komen de tongen los. Fijne rit gehad? vanwaar komen jullie? Kontich...ahh, ja, Kontich-kazerne..oei, ja van den Duffelshoek...echt??? Ik ben ook van den Duffelshoek. Aan de auto's hingen stickers van Garage Wiily, nu kende ik Garage Willy, toen het nog een Willytje was.Verhalen werden boven gehaald van de tijd dat den Duffelshoek een vergaarbak was van prettig gestoorde typetjes en pretmakers, 50 jaar terug. Ondertussen is de grond daar verkaveld en rezen propere villa's uit de grond met nog nettere mensen. We hadden het over "rose mie van jules en de mette"waar iedereen, iedereen kent, vergane glorie. Toch wel prettig om eens de klok terug te draaien en vergeten herinneringen op te halen van een tijd die niet meer terug komt. Ik dacht dat ik in mijn jeugd mij schuldig had gemaakt aan kattenkwaad, maar aan de verhalen van Willy te horen was ik een koorknaap. Een fijne week gehad....Sorry voor dit verhaaltje en ik weet het "achter Kontich wonen nog mensen"
Toevallige verbroedering "Goulles- Kontich-kazerne"


  • Comments(0)//blog.bastidedegoulles.be/#post133
Next »