Bastide De Goulles

Bastide De Goulles

Les Belges à Goulles.

Op deze blog kan je de belevenissen van Michou en Herman volgen welke in september 2007 het leven in België achter zich lieten en zich als God in Frankrijk gevestigd hebben.

Griekse kipschotel

recepten en tipsPosted by Herman & Michou Sun, July 29, 2012 11:51:11
Het opwarmen van de broodoven was een enige gelegenheid om het poepsimpel gerecht van griekse oorsprong nog eens op het menu te zetten.
Men schikt in een ovenschotel de kippenbouten en plaatst tussen de kip in partjes gesneden ongeschilde maar gewassen hardkokende aardappeltjes (vb charlotte) .Strooi over de schotel tientallen teentjes look, kruid met peper en zout en pers twee citroenen erover of gebruik geconfijte citroen in partjes. Plaats de schaal in de oven van 180° gedurende 1uur.
Af en toe de kip eens overgieten met het braadvocht.Het citroensap zorgt voor knapperig korstje. Voor de dressing kun je wat braadvocht mixen met enkele gaar gestoofde looktenen. Dien op met wat sla.


  • Comments(2)//blog.bastidedegoulles.be/#post93

Canard confit

recepten en tipsPosted by Herman & Michou Mon, April 16, 2012 12:13:17
Een van de traditionele gerechten van de Corrèze is zeker "canard confit". Dit recept is ontstaan in de tijd van noodzaak en vindingrijkheid . Om de bouten van de geslachte eenden te bewaren voor winterse barre tijden, werden de bouten ingewreven met zout en een nacht koel gezet, 's anderdaags werden ze opgestapeld in de kookpot en op de rand van het fornuis of het open vuur geplaatst, de temperatuur mocht niet hoger dan 70 à 80 graden bedragen, langzaam kon het vet van de eendenbouten smelten en na een paar uren dreven de bouten in het eigen vet en gaarde verder tot ze lekker mals waren, dit proces duurde 8 uren. Bij het afkoelen waren de bouten mooi omgeven door het hard geworden vet en kon zo bewaard blijven. Deze werkwijze wordt nog steeds toegepast om van de typische smaak van het gerecht te vrijwaren. Alhoewel ik van de smaak best kan genieten, vind ik dat de fransen nu toch een beetje te royaal omspringen met het zout in dit gerecht, vroeger was dat wel een noodzaak wegens het conserveringsgehalte.
Hier in Goulles is er een kleinschalige eendenkwekerij, elke donderdag wordt er geslacht, dus het moment om 's avonds laat de verse bouten te gaan ophalen, want het is de bedoeling om de "canard confit" eens klaar te maken "façon la Bastide". Veel van het origineel recept en werkwijze is gebleven, enkel minder zout gebruikt en een halve fles olijfolie toegevoegd, samen met een kruidentuiltje. Nu wou ik schrijven dat mijn canard confit toch wel een stuk lekkerder was dan het origineel, maar dat ga ik niet doen, bescheidenheid siert de mens.
Op de menukaart van elk restaurant in de buurt.
In "ferme de Calebrousse"worden de eenden elke donderdagmorgen van de wei gehaald en tegen de late avond zijn ze versneden en luchtledig verpakt.


  • Comments(1)//blog.bastidedegoulles.be/#post89

Normandische appeltaart

recepten en tipsPosted by Herman & Michou Fri, January 13, 2012 09:47:41
In de kelder lag nog een kist met appelen. Zelf hebben we geen appelbomen, maar her en der langs de weg staan appelbomen, je hoeft ze enkel maar op te rapen en als wij het niet doen, komen de boeren en maken er "cider" of "eau de vie" van.
Het recept.
Je kan de zelfde vetdeeg gebruiken als voor de notentaartjes.
Rol de vetdeeg uit op 3mm en beleg er een ingevette taartvorm mee. Voor het beslag klop je 3 eiren en 150 gr suiker op , eerst warm in een bain-marie bad tot lichaamstemperatuur en daarna koud kloppen tot een luchtige massa. Spatel er voorzichtig 100gr gezeefde bloem door en 150 gr gesmolten boter, daarna een flinke scheut bruine rhum. Leg in de gefonceerde taartvorm de in partjes gesneden appelen; (ongeveer 3 appelen), giet het beslag over de appelen. Rol nu een laag vetdeeg uit (3mm) en leg over de taart en druk het overtollig deeg er af. Doreer met een losgeklopt ei de taart en trek met een vork een paar strepen op de taart en prik met een mes een paar gaatjes in de taart om geen lucht te verkrijgen tijdens het bakken. 25 min afbakken in een oven van 180°. Na het bakken uit de vorm halen en laten afkoelen op een grill......
Moesten de buren niet zijn langsgeweest, kon je de taart integraal bewonderen.  • Comments(0)//blog.bastidedegoulles.be/#post87

notentaartjes

recepten en tipsPosted by Herman & Michou Fri, November 11, 2011 11:15:34
Het was weer eens Raymond die op de deur kwam kloppen met de mededeling dat we walnoten wilde, het nu het moment was om ze te rapen, anders waren de hongerige dassen ons voor. Wat doe je met twee emmers walnoten?? Om een regenachtige namiddag nuttig door te brengen besloot ik om een emmertje nootjes te kraken. Een deel van de gepelde noten bewaar ik in een blikken bus, altijd lekker op een slaatje, van de rest bak ik gekarameliseerde notentaartjes, zie hier het recept.

Maak een vetdeeg met 250gr boter, 250gr suiker, 2 eiren, 500gr zelfrijsende bloem en snuifje zout. In deze volgorde kneden en laten rusten in koelkast.
Voor het notenbeslag smelt je 175gr boter met 5 eetlepels honing, 5 eetlepels suiker en 175gr donkerbruine suiker, laten koken en meng 450gr walnoten erdoor en 5 eetlepels room.
Rol het vetdeeg uit op 4mm en fonceer de ronde bakvormpjes, vul ze met het notenbeslag en bak af in een oven van 175° gedurende 20 min. Haal de gebakjes uit de vorm om te verluchten en af te koelen. ..Smakelijk..


  • Comments(1)//blog.bastidedegoulles.be/#post82

gevulde aardappel

recepten en tipsPosted by Herman & Michou Sun, September 18, 2011 14:10:17

Het is te danken aan raymond onze buurman, die kwam aandraven met een vracht reuzeaardappelen, dat dit gerechtje de spits mag afbijten van deze nieuwe rubriek.

Neem een grote aardappel, grondig spoelen en laat 25 minuten zacht koken. Laat de knol afkoelen en snij hem langs doormidden, haal met een lepel voorzichtig en een centimeter van de schil de aardappel leeg. Draai het vulsel door de pase-vite en meng er een scheutje room,peper,. nootmuscaat en zout onder.Om de aardappel smeuig en lekker te houden, roer je er een puntje smeerkaas onder en een soeplepel gehakte bieslook. Spuit de vulling in de uitgeholde aardappel, klontje boter erop en 25 min in een over van 180°. Lekker bij.......euh..alles.

  • Comments(0)//blog.bastidedegoulles.be/#post80